
Hva er ketose?
Ketose/husmanssjuke er en typisk produksjonssykdom i storfe og oppstår ofte i høytytende kyr som er i litt for godt hold i sintida. Når melkeproduksjonen stadig øker vil også behovet for mer energi øke, og når behovet for et økt energinivå ikke blir møtt av økt tilførsel vil kua bryte ned fettvev for å kompensere for lavt energiinntak. Resultatet av fettnedbrytelsen er dannelsen av ketoner, og disse kan påvises i melk og urin.
Det er 3 hovedårsaker til at ei ku utvikler ketose:
- Økt melkeproduksjon (kua klarer ikke få i seg nok energi ved høy produksjon).
- Nedsatt matinntak/matlyst grunnet andre sykdommer og tilstander.
- Dårlig kvalitet på fôret som tilbys.
Symptomer på ketose
Det er flere typer ketoner og alle disse kan påvises i melka ved hjelp av en spesiell test dyrlegen bruker når han/hun undersøker dyret. Når ei ku utvikler ketose er det ulike symptomer man kan se. Det vanligste dyreeier observerer er nedsatt matlyst og fall i melkemengden. Kyr får ikke feber av ketose, men kan bli dehydrerte. De kan også gå ned i vekt og forårsake flere følgeproblemer. Det finnes også en akutt «nervøs» form for sykdommen, og viser seg i form av spasmer, ukoordinerte bevegelser, anfall, og kan i verste fall føre til død. Heldigvis kommer de seg raskt og blir friske ved behandling.
Forebygging
Forekomsten av ketose blandt kyr i Norge har sunket fra 90-tallet og fram til i dag, og det skyldes godt forarbeid før kalving, og forebygging av sykdommen bygger kun på ernæring. Det er viktig at kua er i riktig hold, spesielt når den går inn i sintida da det generelt er for sent å redusere hold i denne perioden. Ei ku i for godt hold vil ha et redusert grovfôropptak, og det vil igjen føre med seg produksjonssykdommer. Husk altså å tilby fôr av god kvalitet og korrekt mengde året rundt.
Veterinær Kine Østeraas