Vi anbefaler at alle som skal reise med kjæledyret sitt sjekker med Mattilsyn og evt. myndigheter i det landet man skal reise til for å holde seg oppdatert på de gjeldende regler, da endringer kan skje svært raskt. Du kan eventuelt ringe oss hvis du lurer på noe, så skal vi prøve å svare så godt vi kan.
For ormekurbekreftelser for hunder som skal ut å reise, og som allerede er id-merket og har pass, har vi ikke timebestilling, men vil gjennomføre disse fortløpende. Noe ventetid kan måtte påberegnes.
Innreise fra Sverige:
Her er en kort oversikt over de nye innførselsreglene som gjelder for deg som reiser med hund fra Sverige til Norge.
Alle hunder som reiser fra Sverige til Norge må ha: pass, microchip og bekreftelse fra veterinær på at hunden har fått ormekur.
Du som reiser helgeturer av og til:
- Hunden kan få ormekur og bekreftelse (i Norge eller Sverige), være i Sverige i 1-5 dager og komme tilbake til Norge igjen.
- Hunden kan ikke taes med inn til Norge før det er gått minst 24 timer etter den fikk ormekur.
- Hunden kan ikke taes med inn til Norge etter det er gått 120 timer (5 dager), da må den ha ny bekreftelse.
- Få behandling med ormekur og bekreftelse hver 28. dag.
- Første grunnbehandling må være 2 ganger innen 28 dager før du kan reise, så hver 28. dag.
- Om man følger behandlingen hver 28. dag, kan hunden reise fram og tilbake så ofte man vil.
Det trengs ingen behandling med ormekur etter innførsel (fra alle land) til Norge slik som tidligere. Men vi anbefaler likevel at hunder som har oppholdt seg i lengre tid i Sverige og andre land (spesielt Sør-Europa og Mellom-Europa) gies en ormekur av eier (uten bekreftelse fra vet) innen 7 dager etter innførsel.
Bekreftelse på ormekur kan gjøres både i Norge og Sverige.
Dette gjelder hunder i alle aldre! Også valper som er under 3 mnd’er.
Katter trenger ikke pass, chip eller bekreftelse ved innreise fra Sverige. (Men vi anbefaler likevel å id-merke katten din.)
Andre steder enn fastlands-Norge og Sverige
For å reise til andre steder enn fastlands-Norge og Sverige gjelder spesielle regler med hensyn til vaksinering mot rabies og bendelorm. Strengt tatt er det ikke å reise ut med dyret som er problemet, men å ta det inn i Norge.
Du kan lese mer om dette på Mattilsynet sine sider.
Frivillige tiltak
Mot flått
Det anbefales at hunder og katter får forebyggende behandling mot flått, lus og lopper ved kryssing av landegrensene eller hvis man skal til områder med mye flått. For fjerning av flått på folk og dyr selger vi en slags penn med en liten lasso på tuppen som fungerer veldig bra.
Mot leptospirose
Ved reise til varmere strøk f. eks. Sør-Europa kan også vaksinering mot leptospirose være aktuelt. Se også årlig helsekontroll og vaksinering
Mot reisesyke
Kvalmestillende og eventuelt beroligende tabletter finnes. Virkningen varierer mye fra dyr til dyr og det beste for både dyr og eier vil være dersom man klarer å forebygge eller dempe problemet med bevisst trening og tilrettelegging. Ta kontakt med oss i god tid før du skal reise hvis det er vanskelig å transportere hunden.